WePad: європейський виклик iPad-у

З моменту випуску iPad вже пройшло дуже мало часу.
Проте ажіотаж з його появою не вщухає: офіційно в США продаж почався 3 березня 2010. Першого дня продали більш, як 300 000 тис. планшетів. В кінці першого тижня було продано більше 500 000 тис. планшетів. 30 березня в США почали продавати моделі з 3G модемами.

Станом на 3 травня Apple вже продав більш, ніж мільйон iPad-ів!

Такого попиту на iPad мабуть не чекав ніхто. Тепер компанія Apple оговтується і думає як задовольнити такий попит на цей продукт.

Поки компанія Apple оговтується і шукає, як випустити все нові та нові планшети, інші компанії анонсують випуск своїх планшетів: ASUS Eee Pad – у червні, а тепер і WePad – липень – серпень 2010 – го року.

 

WePad – це продукт спільної творчості Neofonie GmbH та 4tiitoo AG. Обоє німецькі фірми. Мабуть основою для операційної системи послужить Android від Google (на яких вже близько року працюють у нетбуки Acer).

 

WePad дуже акцентують те, що вони ставлять свій пристрій на противагу iPad-у. Вони навіть специфікацію подають у такому ж вигляді:

Характеристика WePad іPad
Екран: 11,6“ розширенням 1366 x 768 Пікселів, Colour,Multi-Touch 9,7“ розширенням 1024 x 768 Пікселів, Colour, Multi-Touch
Процесор: 1,66 ГГц Intel Atom N450 Pineview-M 1,0 ГГц Apple A4
Внутрішня пам’ять: 16 / 32 Гб, що збільшується за допомогою SDHC – карток (до 32 Гб) 16 / 32 / 64 Гб
Оперативна пам’ять: 1 Гб 256 Мб
Вебкамера: є , 1,3 МПікс відсутня
Додаткові пристрої: вбудованих 2 USB виходи, Зчитувач карток для SD/SDHC – карт, вихід на слухавки, жолоб для SIM – картки 30-ти контактний iPhone-івський роз’єм, вихід на слухавки, жолоб для micro SIM – картки
Підтримка Java / Flash / Adobe AIR: так / так /так ні / ні / ні
Тривалість користування від батареї: близько 6 годин близько 10 годин
Приєднання до бездротових мереж: Bluetooth 2.1 + EDR, Wi-Fi (802.11a/b/g/n), опційний 3G (UMTS/HSDPA) Bluetooth 2.1 + EDR, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), опційний 3G (UMTS/HSDPA)
Корпус: Магнезій-алюміній Алюміній
Розміри: 295 ×195 ×15 мм 242,8 x 189,7 x 13,4 мм
Вага: 800 г, 850 г (3G – варіант) 680 г, 730 г (Модель Wi-Fi + 3G)
Ціна: 449 і 569 Євро (3G – варіант) $499 (16 Гб без 3G) – $829 (64 Гб модель з 3G)

Ось вигляд цього планшету з лівого боку (вшир):

 

Тут у нас (зліва направо) вхід для шнура живлення, HDMI-вихід, 2 USB входи, вихід для слухавок, зчитувач карток пам’яті і SIM-карт.

З правого боку (вшир) знаходиться лише ґудзик ввімкнення/вимкнення:

 

Знизу і зверху (вздовж) вентиляційні отвори.

Обоє планшетів мають давач (датчик) положення в просторі для того, щоб автоматично повертати зображення у екрані при повороті пристрою і давач (датчик) рівня освітленості для автоматичного регулювання рівня яскравості екрану.

 

Як бачимо вони виправили чимало недоліків iPad – ду (підтримка Java / Flash, розширення пам’яті за допомогою micro SD – картки), можливість одночасно користуватись декількома програмами, програвання відео високої чіткості (720р), проте таки не змогли побити стандартну для всіх сьогоднішніх пристроїв від Apple тривалість користування від батареї (10 годин).

 

Продаж почнуть з серпня, попередній продаж з липня. Замовлення приймаються вже з 27 квітня.

Хоча 3G – модеми тепер продаються на e-bay всього-на –всього за 30 $, тут теж, як і в Apple розмежовують моделі з і без 3G модемів (ціна 449 і 569 Євро відповідно).

 

Як на мене підхід до пристроїв такого роду з початку невірний. Якщо це пристрій використовується переважно для читання, то слід у ньому вмістити такий екран, що б був схожий на книгу, а то з таким успіхом ми скоро всі будемо “чотириокими”. З одного боку екран типу “електронне чорнило” мабуть не дуже не дуже годиться для перегляду відео, проте він не такий шкідливий на очі, як рідкокристальний екран, оскільки не світить вам постійно підсвіткою в очі і не блимає з частотою 60 Гц (на сьогоднішній день це частота обновлення екрану середньостатистичного лептопу).

Тому тут треба найти вирішення цієї проблеми, а то покупуємо всі оці планшети, а далі візит до лікаря вже не за горами.

Цікаво підійшли до даного питання розробники з компанії OPLC у лептопі XO-1. Вони поставили позаду екрану світловідбиваючу плівку і тепер під прямим сонячним світлом можна читати вимкнувши підсвітку (про цей лептоп читайте у наших наступних статтях). Схожу технологію я бачив також у фірмі Rugged notebooks під назвою Transflective Display Technology.

Тобто люди працюють над цим, просто не всі. Також перевага від екрану, що читається за допомогою відбитого світла те, що він споживає менше енергії (вимкнена підсвітка).

Тому приглядаймося, думаймо і формуймо продукти. Їх же для нас роблять.

 

1 thought on “WePad: європейський виклик iPad-у”

  1. Pingback: Toshiba Libretto W105 – перший двоекранний лептоп в світі | Toshiba | все про ноутбуки

Залишити відповідь